Diumenge, 18 De Novembre De 2018
Casa Consistorial, Torrefeta i Florejacs - 25211 Telèfon: 973520286 / 973520184 Fax: 973520184
ajuntament@torrefeta.ddl.net

Sabies que...

LA LLEGENDA DE LA DAMA DE FLOREJACS


Foto

Sabies que al Castell de Florejacs hi ronda el fantasma de la Dama de Florejacs passejant amb una flor a la mà?Conta la llegenda que temps era temps, al Castell de Florejacs hi havia la Dama del castell que era duna bellesa enlluernadora, fet que atreia al lloc una gran munió de galants. El bo i millor entre els cavallers i els trobadors darreu esdevenien els seus pretendents i ella triava el què més li agradava per fer-lo el seu amant.

Però, alhora, era una dona molt cruel i coneixedora de les arts de la fetilleria: un cop havia fruit dell, per evitar que la nova es propagués, es valia de les seves males arts i l'eliminava. Per fer-ho, li oferia una flor encantada que tenia a la seva cambra, laroma de la qual convertia l'encisat pretendent en una altra flor, que plantava immediatament al seu jardí particular.


Una rere l'altra, dotzenes de flors poblaven el jardí del castell, el qual a poc a poc s'anava enriquint amb nous exemplars esdevenint un autèntic verger.


Finalment, la història va arribar a oïdes del rei, que va fer apressar la Dama i, després d'un sumaríssim judici, fou executada.


En memòria del trist destí dels galants, el castell i el poble que va néixer al seu voltant va rebre el nom de Florejacs i, avui, lescut del poble porta una flor.


Hi ha qui diu que el fantasma de la Dama de Florejacs encara s'apareix pel castell, passejant silenciosa amb una flor a la mà. Una ombra, un soroll sord, una corrent d'aire inesperada, nombrosos visitants han percebut estranys fenòmens que recorden la llegenda.


El què sí que és ben cert és que el poble de Florejacs ja fa anys que rememora la llegenda de la Dama de les Flors any rere any. Al mateix lloc on els fets varen succeir, s'explica a tots aquells que la vulguin conèixer la història de la Dama i de cadascuna de les seves  enamorades víctimes.

 

La present llegenda de la dama de Florejacs és una adaptació feta per l'escriptor LluísTrullàs de la llegenda publicada per Joan Amades a Folklore de Catalunya. Rondallística _Barcelona, 1950_, pàgina 1304).
Cercador

Ajuntament
Totes les administracions

Destacats

Mapa Web