Divendres, 14 De Desembre De 2018
Casa Consistorial, Torrefeta i Florejacs - 25211 Telèfon: 973520286 / 973520184 Fax: 973520184
ajuntament@torrefeta.ddl.net

Terra de frontera

26/01/2009

Una terra de frontera

Foto


El municipi de Torrefeta i Florejacs és ric en jaciments arqueològics que ens parlen de nuclis d’assentament des d’època ibèrica. Troballes d’origen romà ens parlen de l’ocupació per part de veterans de les legions de l’Imperi i de l’assimilació de la població local a la cultura i costums romans, amb forta vinculació a la propera Iesso i a les vies de comunicació cap a l’interior peninsular.

Tot i això, els orígens històrics dels pobles del municipi de Torrefeta i Florejacs són alt medievals, quan el Comtat d’Urgell va conquerir i repoblar aquest territori. Entre els segles IX, X i XI, l’actual terme de Torrefeta i Florejacs es trobava en terra de marca que separava la Catalunya comtal de l’ Al-Andalus.

És a principis de segle XI quan el Bisbe Ermengol d’Urgell i les seves tropes van ocupant progressivament aquests territoris en l’anomenada campanya de la Plana de Guissona. L’any 1040 en l’acta de la segona Consagració de Santa Maria de la Seu d’Urgell, feta el 23 d’octubre,  es fa esment que aquestes terres formen part de les possessions del Bisbat d’Urgell, dins el terme del Castell de Guissona.

Un cop ocupat el territori, s’organitzarà repoblació dels habitants vinguts de territoris de muntanya al voltant d’una  torre de guaita (nucli originari del posterior  castell) a la què, a poc a poc,  s’hi van afegint els habitatges que formaran les viles closes i els nuclis emmurallats que són l’origen dels pobles actuals.

La situació estratègica de Torrefeta i Florejacs l’ha fet escenari de batalles durant les guerres carlines i la guerra civil de 1936, de la qual se’n conserven moltes restes disperses al llarg de l’anomenada L2 o línia de rereguarda.


Cercador

Ajuntament
Totes les administracions

Destacats

Mapa Web