Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

“Entre Merlets” al Castell de Florejacs i a les Sitges.

Al nostre municipi es va fer la segona visita del projecte “Entre Merlets”, que pretén donar una mirada al patrimoni, des d’una perspectiva de gènera.

Imatge de la visita.
Imatge de la visita.

DIMECRES 25 MAIG 2022

“Entre Merlets” al Castell de Florejacs i a les Sitges.


El dissabte 7 de maig es va realitzar al nostre municipi la segona visita del projecte “Entre Merlets”, que pretén donar una mirada al patrimoni, des d’una perspectiva de gènera. En aquesta segona sortida es van realitzar les visites al Castell de les Sitges i al de Florejacs. La guia va ser Gemma de Solà amb una mirada al patrimoni des d’una perspectiva de gènere. A l’activitat hi va assistir una cinquantena de persones.

El projecte “Entre Merlets” s projecta des de les àrees de Turisme, Cultura i Igualtat del Consell Comarcal i consisteix a visitar els Castells de la Segarra com espais de reflexió per fomentar noves mirades, avançar en la construcció de relats més equitatius, adequar-se a la realitat del segle XXI i, sobretot, donar veu a les dones que han estat silenciades i invisibilitzades malgrat contribuït a la nostra història i al desenvolupament de la societat segarrenca.

La Segarra és coneguda com a terra de castells. Aquestes edificacions ens suggereixen una societat militar dirigida per homes i que el paper de les dones era molt reduït, però tenien un paper destacat en les funcions diverses que exercien als castells. Diversos documents ens mostren comtesses que ostenten el poder, dames que governen castells, pageses que colonitzen...
En aquesta visita per exemple al Castell de Florejacs es va poder veure les indumentàries i els vestits de l’època i com aquest tipus de roba sempre depenia dels estatus socials del moment i també de si es tractava de ser un home o una dona.

Al finalitzar la visita amb clau de gènere al castell de les Sitges i Florejacs hi havia una sorpresa per les persones assistents. El concert del cor femení Galindaines, que és un cor format per 6 noies que canten música tradicional que s’ha anat transmetent oralment, principalment les dones. El concert va tenir lloc a l’església de Florejacs.

A l’acte hi van assistir el President del Consell Comarcal, Francesc Lluch, la consellera comarcal de Turisme, Montserrat Farrera, i la consellera d’igualtat al Consell, Gemma Martínez, així com la regidora del nostre municipi Teresa Besora.

Maig, 2022.