Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Xerrada sobre el “FOC DE GRA”

Destacar que la Batalla de Gra fou un fet molt important a nivell de comarca, i és el 1r camp de batalla de la 1a guerra carlina (1833-1870) que s’excava a Catalunya

DIJOUS 07 DESEMBRE 2023

El dissabte 18 de novembre al matí es van fer els actes de clausura dels treballs d’arqueologia duts a terme als voltants de Gra, sobre la batalla i “El Foc de Gra”, una batalla de la primera Guerra Carlina que va tenir lloc la nostre municipi.

Al matí es va fer un taller a plaça de Gra, i a continuació una xerrada a l’antiga escola de Sant Martí de la Morana amb una setantena de persones.

A l’inici de la xerrada, Josep Mª Castella Estruch, alcalde del municipi va donar la benvinguda i va agrair als propietaris dels terrenys que haguessin permès dur a terme els treballs d’excavació.

A continuació, Jaume Moya, va fer la primera part de la xerrada, aportant els coneixements històrics, i va explicar que els treballs de prospecció van durar tota la setmana, que es van trobar diferents elements com bales, botons, sivelles i elements de barrets dels participants a la batalla. També va explicar que s’ha fet un mapa il·lustrat que explica com va anar la batalla dels Carlins contra els Lliberals, amb uns primers 25 exemplars que ajuden a finançar el projecte.

La segona part de la xerrada va ser a càrrec de Gorka Martín, l’arqueòleg encarregat de les prospeccions. Va explicar que el que s’ha fet és arqueologia de conflicte, que es la que es desenvolupa als camps de batalla, i que per a fer-la cal l’autorització de les autoritats, l’ús de detectors de metalls, recollida de dades i l’excavació. Les peces trobades es van registrant de manera individualitzada, i a continuació va mostrar les peces trobades i va mostrar uns resultats preliminars, per la imminència de la xerrada. Destacar que la Batalla de Gra fou un fet molt important a nivell de comarca, i que cal preservar històricament com a poble. Aquest és el 1r camp de batalla de la 1a guerra carlina (1833-1870) que s’excava a Catalunya.

Al final de la xerrada hi va haver un refrigeri per a tothom.