Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

BELLVEÍ

Està situat a 486 m. sobre el nivell del mar; es comunica per camí local amb la carretera L-311 de Cervera a Guissona.   El seu terme de 550 Ha. el creuen d'est a oest els torrents de Terrauba i de l'Oró.

Poble encastellat que després de diverses reformes, conserva encara racons típics del nucli antic;  presidit per una casa senyorial (Castell) amb estructura  de gran casal, finestrals renaixentistes, un pati central comunica els diversos departaments amb portalades de grans dovelles, curiosament conserva un costellam de balena de prop de tres metres. L'església de Sant Jaume es troba a la plaça del mateix nom, al centre de la població, d'estil classicitzant amb façana encarada a llevant al seu costat trobem adossat el portal d'accés al nucli antic.

Els primers documents daten de l'any 1046 quan el bisbe Guillem de Sardanya reconegué el poble, el 1146 hi tenia drets Guillem Guadal que els cedí a Sta.Maria de Solsona; durant el segles XV i XVI eren senyors els Agulló que al segle XVIII reberen de Felip V el Marquesat de Guironella.

L'economia es basa principalment en l'agricultura de secà (Ordi, Blat, etc.),  queden petites superfícies d'ametllers i oliveres, ha desaparegut el conreu de la vinya; en menor escala hi podem trobar explotacions ramaderes de porcí, vacu i aviram.

Es interessant de visitar, l'entorn del castell, el portal de la plaça, l'església de Sant Jaume i també les restes de molins fariners.

El poble de Bellveí conserva racons típics en el nucli antic. Presideix l'antic clos la casa senyorial que té l'estructura d'un gran casal, amb finestrals de tipus renaixentista i un pati central que comunica els diversos apartaments amb portalades de grans dovelles. En la llinda del portal hi ha un escut d'armes. L'església parroquial de Sant Jaume es troba també al centre del poble, amb la façana d'estil neoclàssic.                

TOPONÍMIA:  Nom probablement derivat del llatí Bellovicino que sembla va anar transformant-se en Belvezí, Belvedí i Belvehí.

Font: Informació facilitada per Josep Sala Montalà.

nuclis_bellveí.jpg    nuclis_bellveí 2.jpg