Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

CASTELLMEIÀ

Situat a 496 m. sobre el nivell del mar, es comunica per pista amb la carretera L-324 de Tarroja a Sant Ramon. El castell disposa de dos torres de planta rodona i la portalada la formen un conjunt de grans dovelles coronada per l'escut dels Vergós.  Te finestres plateresques i altres elements renaixentistes del segle XVI, a uns 60m. a llevant es troba una petita església romànica amb absis semicircular.

Es troben referències al castell al segle XIII (Castri de Mediano), al 1716 Felip V concedí el marquesat de CatellMeià, que posteriorment passà als Amat de Cacer i als Vilallonga.  Actualment es de propietat privada.L'economia associada al castell, es basa en les extenses finques de cultiu de cereal pertanyents al mateix castell.

El llogaret de Castellmeià (dit antigament Meià) està situat a migdia del Llor, a la carretera de Tarroja a Sant Ramon. Aquest lloc és presidit pel castell de Castellmeià. El castell, del s. XIII, fou refet en part a la fi del s. XVI. És del tipus de castell-palau tardà, de planta quasi rectangular amb dues torres cilíndriques a les cantonades dels costats menors.

A uns 60 m a llevant del castell hi ha una petita església romànica, de transició, amb absis semicircular de factura tardana. Dos arcs formen la seva portalada. ës d'una soal nau i s'hi venera la imatge de la Mare de Déu de la Llet. Aquesta és l'església de Santa Maria de Castellmeià o Mare de Déu de la Llet.

TOPONÍMIA:  També anomenat Castellmeià o simplement Mejà, la primera part del nom fa referència clarament al castell, però la segona no es tan clara, podria ser una al·lusió a terme mitja medianum, però també podria referir-se a una posició geogràfica, entremig de dos llocs.

 Font: Informació facilitada per Josep Sala Montalà.