Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

FLOREJACS

Era la capital de l'antic municipi del seu nom,  abans de fusionar-se amb el de Torrefeta.  Està situat 490 m. sobre el nivell del mar; es comunica per la carretera LV-3133 amb la carretera L-313 de Guissona a Ponts.  El seu terme de 1070 Ha. evacua les aigües pluvials pels barrancs del Joncar i Gravet.

Poble construït a l'entorn del castell que fou l'origen del lloc,  posteriorment s'obriren nous carrers que encerclen al nucli antic i mes recentment s'han edificat noves construccions a l'exterior.

El seu origen es molt antic, es troben documents de Bernat Company l'any 1075, també al 1083 s'esmenta Arnau Company i a l'acta de consagració de l'església de Guissona al 1099 hi apareix el nom de Florejacs.

L'economia es basa principalment en l'agricultura de secà (Ordi, Blat, etc.),  queden petites superfícies d'ametllers i oliveres i en menor escala hi podem trobar explotacions ramaderes de porcí, vacu i aviram.

Com a llocs d'interès podem destacar: el Castell, en excel·lent estat de conservació i equipaments al que es poden fer visites guiades. L'església de Santa Maria i  alguns carrers de l'interior de la població.

El nucli antic, edificat sobre un territori rocós, és format per diversos carrerons. En un lloc més elevat, s'alça l'antic castell de Florejacs, que és datat en documents des de l'any 1099.

L'estructura del primitiu castell medieval pràcticament no s'ha conservat, ja que en el s XVI es reformà i es convertí en un casal senyorial que conserva, però, alguns elements medievals i una torre de defensa emmerletada, de planta rectangular, com també els murs atalussats de la muralla.

Al nucli de Florejacs també hi podem trobar l'església d'estil Barroc en honor a Santa Maria.

TOPONÍMIA:  Nom provenint del mot Floriiacus que significa lloc fortificat probablement per la presencia del castell entorn del qual es construí el poble actual.

Font: Informació facilitada per Josep Sala Montalà.

pobles_punts_florejacs.2.JPG   detalls pobles_florejacs. campanar.JPG

detalls pobles._florejacs. església.jpeg    castells_florejacs.JPG