Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

GRA

Està situat a 464 m. sobre el nivell del mar; es comunica per la carretera L-310 de Guissona a Tàrrega. Pel seu terme de 551 Ha. discorren els torrents del Passerell i l'Oró.

Un fet curiós es que a l'any 1414 pertanyia al monestir de la Vall d'Hebron de Barcelona, el 1837 hi tingué lloc una important batalla de la 1ª Guerra Carlina que es conegué amb el nom de Foc de Gra,  el  1845 el baró de Meer rebé el títol de Compte de Gra.

L'economia es basa principalment en l'agricultura de secà (Ordi, Blat, etc.),  queden petites superfícies d'ametllers i oliveres i en menor escala hi podem trobar explotacions ramaderes de porcí, vacu i aviram.

Com a llocs d'interès podem destacar: l'església de Sant Salvador, amb un absis romànic, uns curiosos trull situats a ponent del poble i alguns edificis de l'interior del poble.

El poble de Gra té un nucli amb carrers i cases antigues i, a l'entrada, habitatges més moderns. Hi ha una casa senyorial que correspondria a l'antic Castell de Gra. A la banda de llevant hi ha l'església parroquial de Sant Salvador, que conserva un absis de la primitiva construcció romànica, però la resta va ser reedificada al s XVIII. Presideix la llinda de l'entrada un gran emblema heràldic.                       

TOPONÍMIA:  Al contrari del que es podria suposar, no prové del nom genèric dels cereals, si no del llatí Grada que vol dir esglaó i que va anar prenent formes com: Grada, Graza, Graha i Gra.

Font: Informació facilitada per Josep Sala Montalà.

detalls pobles_gra. església.JPG pobles_punts_gra.JPG