Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

LA MORANA

Està situat a 480 m. sobre el nivell del mar; es comunica per camí local amb la carretera L-310 de Guissona a Tàrrega. El seu terme es de 545 Ha. i està creuat d'est a oest pel torrent del Passerell.

Es un poble bastit entorn al primitiu castell, i té algunes ramificacions cap a l'exterior com Can  Torra i edificacions de nova construcció a l'entrada de la població.

A l'any 1038 pertanyia al Bisbe d'Urgell, al 1564 estava en poder de Jaume Joan de Cortés i posteriorment passa a Rafael d'Amat (Baró de Maldà).

L'economia es basa principalment en l'agricultura de secà (Ordi, Blat, etc.),  queden petites superfícies d'ametllers i oliveres i diverses granges de porcí, vacu i aviram.  A l'encreuament amb la carretera L-310 es troba ubicada una indústria metal·lúrgica.

Com a llocs d'interès podem destacar el portal d'accés a la plaça, les restes del castell i la torra, que hom no pot desxifrar be si es tractava d'una torre de defensa o be d'un antic molí de vent.

Vora el portal d'entrada a la Morana hi ha la casa senyorial restaurada al s XVI. Aquest portal té dues arcades, la primera refeta al s XVII té un escut i la segona, posterior, continua els trams de la muralla.

L'església parroquial de Sant Esteve té l'orientació primitiva, però va ser reformada posteriorment.

TOPONÍMIA:  Al contrari del que sembla no te cap relació amb els moros;  es un derivat d'un antropònim llatí del femení de maurus l'article podria provenir de la frase la vila (d'en/de na) morana .Font: Informació facilitada per Josep Sala Montalà.

detalls pobles_la morana. portal.jpg