Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

PALOU

Està situat 547 m. sobre el nivell del mar; es comunica per  la carretera L-313 de Guissona a Ponts. El seu terme es de 911 Ha.  Entre 1962 i 1965 va ser conegut a la comarca per les prospeccions petrolíferes que donaren uns indicis positius, acabats els estudis, es varen desestimar.

D'estructura similar a la majoria de pobles de La Segarra, envolta una bonica plaça porxada. A mes del poble, compta amb un bon nombre de masies, moltes d'elles habitades.

El lloc de Palou i el seu castell (ara desaparegut) son esmentats ja en època medieval, posteriorment va pertànyer al Capítol d'Urgell, a l'interior del poble es conserva una casa senyorial,  diversos arcs, passos coberts i cases porxades.

L'economia es basa principalment en l'agricultura de secà (Ordi, Blat, etc.),  queden petites superfícies d'ametllers i oliveres i diverses granges de porcí, vacu i aviram.

Com a llocs d'interès podem destacar els porxos de la plaça i l'església de  Sant Ponç amb una bonica escala de pedra a l'entrada i el nou accés amb la font, de construcció mes recent .

Encastellat com tants altres pobles de la Segarra, al centre del nucli hi ha una casa de tipus senyorial i l'església parroquial de Sant Ponç, obra relativament moderna que conserva l'orientació de l'església primitiva. Al nucli antic es conserven passos coberts i cases porxades.

TOPONÍMIA:  Derivació del llatí Palatium o Palatiolum lloc de residència.  També es conegut amb els noms de Palou de Sanaüja i Palou Alt, probablement per la seva situació geogràfica.

Font: Informació facilitada per Josep Sala Montalà.

detalls pobles_palou. església.JPG