Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

SANT MARTÍ DE LA MORANA

Està situat 460 m. sobre el nivell del mar; es comunica per un camí local amb la carretera L-310 de Tàrrega a Guissona. El seu terme te una extensió de 515 Ha.

D'estructura típica, està format per una agrupació de cases entorn a la casa senyorial de Can Sala, que forma el nucli originari del poble, compta amb algunes edificacions de recent construcció a la perifèria.

Es troba esmentat Sant Martí l'any  1067 com a feu de Miró Gauspert, posteriorment passà a Guillem d'Anglesola fins que l'any 1299 el comprà la Col·legiata de Guissona.  Al seu voltant s'hi trobaren el Priorat de Tauladells i el Santuari de Sant Cristòfol, ara desapareguts.

L'economia es basa principalment en l'agricultura de secà (Ordi, Blat, etc.),  queden petites superfícies d'ametllers i oliveres i te explotacions ramaderes de porcí.

Com a llocs d'interès podem destacar la casa senyorial de Can Sala, amb els porxos d'accés i lesglésia de Santa Maria  construïda el 1706  i  l'esvelt campanar  de l'any 1921.

Darrerament, un llamp ha malmès una petita part de la barana superior.

L'església parroquial de Santa Maria fou reconstruïda el 1706 en el lloc i l'orientació de l'anterior església. El campanar, modern (1929) i molt alt, dóna la característica silueta al poble.

TOPONÍMIA:  Es un altre dels topònims que no deixa lloc a dubtes, fa referència a Sant Martí de Tous, que gaudí de molta devoció a la nostra comarca i comarques veïnes, en les que s'hi troben diversos pobles amb aquest topònim.

Font: Informació facilitada per Josep Sala Montalà.

detalls pobles_sant Martí. església.JPG detalls pobles_sant martí_antiga escola.JPG pobles_punts_sant martí.jpg