Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

SELVANERA

Està situat 490 m. sobre el nivell del mar; es comunica per camí local amb la carretera L-314 de Sanaüja a Guarda-si-venes. El seu terme es el mes extens del municipi amb 1358 Ha.

Es un altre exemple de poble que ha anat formant-se entorn a la casa senyorial o principal, en aquest cas, Can Viles, Darrerament s'han anat construint instal·lacions agrícoles i ramaderes a la perifèria del poble.  Compta amb el major nombre de masies del municipi, moltes de les quals, estan habitades.

El seu passat ha estat molt lligat a pobles veïns com Sanaüja i Florejacs, formà part de la Baronia de Florejacs que posteriorment passà als marquesos de Gironella. També tingué una forta influencia sobre el poblet veí de Granollers de Segarra.

L'economia es basa principalment en l'agricultura de secà (Ordi, Blat, etc.),  queden petites superfícies d'ametllers i oliveres, també hi ha zones de bosc i matoll. En menor escala s'hi ubiquen explotacions ramaderes de porcí, vacu i aviram.

Es interessant de visitar la plaça amb la casa senyorial de Can Viles i l'església de Sant Sebastià, reconstruïda l'any 1797. A les afores hi ha la capella de la Soledat.

El poble de Selvanera és situat al NE de Palou en terreny pla i dominat per Can Viles, l'antiga casa senyorial, de pedra picada i balconades de grans cartel.les. A la plaça hi ha l'església deSant Sebastià, que porta data de 1797, i als afores l'església de la Soletat.

TOPONÍMIA:  El nom està format per selva (bosc) i nera (negra), en aquest cas , mes que com a color, s'hauria d'interpretar com a fosc o espès, per tant podem concretar que Selvanera significa bosc-espes.

Font: Informació facilitada per Josep Sala Montalà.

detalls pobles_selvanera. sagrat cor (2).JPG detalls pobles_selvanera. sagrat cor.JPG

detalls pobles_selvanera. ermita de la soledat.JPG