Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

TORREFETA

Capital del Municipi de Torrefeta i Florejacs,  està situat a 41º 45’ 15” N – 4º 57’ 38” E; a 475m. sobre el nivell del mar; es comunica per camí municipal amb la carretera L-311 de Cervera a Guissona distant 12 Km. de Cervera, 65 Km. de Lleida i 115 Km. de Barcelona. El seu terme de 406 Ha. el creua d’est a oest el torrent d’Oró.

El poble està format pel casc antic del que en resten encara alguns dels portals que el tancaven, l’envolten un carrer al nord i un altre al sud de construcció mes recent. A la perifèria s’han anat edificant construccions d’us agrícola i ramader.

L’any 1031 pertanyia al bisbe d’Urgell que el cedí en alou a Guifré i la seva esposa Bonadona, el 1073 Guillem de Serdanya reconegué les famílies que hi habitaven , el 1095 el bisbe Ot cedí tres parts del terme a Sta.Maria de Solsona.  L’església parroquial de Sant Amanç es d’estil classicitzant , de planta quadrada i orientada vers ponent.

L’economia es basa principalment en l’agricultura de secà (Ordi, Blat, etc.),  queden petites superfícies d’ametllers i oliveres i ha desaparegut totalment el cultiu de la vinya que durant els segles XIX i principis del XX fou molt important;  també en menor escala hi podem trobar explotacions ramaderes de porcí, vacu i aviram.

Llocs d’interès son: els portals d’accés al nucli antic, la font i l’església amb el campanar, aquest disposa d’una bonica escala de cargol de pedra treballada.

El poble de Torrefeta es troba al sector NW del terme.

Es conserven dos portals de mig punt i grans dovelles que donaven accés a la vila closa, i també altres arcades gòtiques en els carrers del nucli antic.

Vers el ponent del poble hi ha l'església de Sant Amanç amb elements barrocs i un absis semicircular a ponent.

Al camí de Torrefeta a Guissona hi podem trobar l'ermita de la Mare de Déu de Maig.

TOPONIMIA: Nom d’origen incert, suposadament derivat del mot llatí “turre fracta” o torre trencada, també escrit com “Torrefesta” i “Terrefeyta” i que posteriorment esdevingué TORREFETA.

Font: Informació facilitada per Josep Sala Montalà.

detalls pobles_torrefeta. la font.jpeg